2010. december 4., szombat

A Wikileaks ügy

http://assets.nydailynews.com/img/2010/07/27/alg_assange_wikileaks.jpg

A különböző online napilapok böngészése során egy nagyon érdekes témára bukkantam, mely elég nagy botrányt kavar és kavarhat a világban.

A WikiLeaks vasárnap este negyedmillió diplomáciai üzenet szivárogtatott ki honlapján és különböző fórumokon, melyek amerikai titkosított hálózatokról kerültek ki. Ezek az írások főleg az Usa nagykövetségein születtek a washingtoni központ számára. A több mint 250 ezer dokumentumot öt újság kapta meg előzetesen, amelyek már vasárnap publikáltak részleteket az anyagokból: a brit Guardian, az amerikai New York Times, a spanyol El País, a francia Le Monde és a német Der Spiegel. Tehát az információ teljesen szétszóródott , ami nem meglepő, ellentétben azzal, hogy reagáltak különböző nemzetek kormányfői a kialakult helyzetre. Meglepő visszafogottság jellemzi őket. A cikk bővebben megtekinthető az alábbi linkeken:

Kitekintő
Origo

Aktualitását tekintve nagyon friss hírről van szó, mellyen a hazai és külföldi sajtó, az ügy terjedelmét és mellékszálait tekintve még heteken át fog rágódni.  Érdekes cikkek, részletesen beszámolnak a témáról, jól körüljárva az előzményeket, a jelen helyzetet és a várható fejleményeket.

A forrás főleg a Wikileaks, illetve az anyagot feldolgozó öt világlap, a Guardian, New York Times, El País, Le Monde és a Der Spiegel.
Az olvasmányossága a három online lap cikkének , a lapok stílusát és közönségét tekintve teljesen kielégítette a várt igényeket.  A terjedelem közel azonos volt, így is kiemelve az ügy fontosságát, illetve meglepően részletgazdagon számolt be a különböző szálakról, mely érinti az Usa szövetségeseit és ellenségeit egyaránt.


Nem választottam volna ezt az anyagot, ha nem botlottam volna bele a legkülönfélébb online oldalakon, illetve ha nem egy oknyomozó lap szivárogtatta volna ki a nagy nyilvánosság számára, ezeket a kényes információkat.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése