2010. december 4., szombat

Az internetes újságírás fejlődése a nyomtatott sajtó kihalásához vezet

Manapság a technika adta  lehetőségek megkönnyítik a hírfolyam iránt érdeklődök dolgát.
Egyrészt már szinte minden háztartásban, könyvtárban, bevásárlóközpontban adva van az internet. Az online média hatalmas lehetőség előtt áll, jobban lefedi az igényeket, gyorsasága és interaktivitása miatt. A nyomtatott sajtó egyértelműen veszélyben van. Persze a konzervatívok azt mondanák, a nyomtatott újság még mindig kézzel fogható. Akárhova vihetjük, és nem kell hozzá számítógép, ami típustól függően sok esetben roncsolja a szemet. De erre is született megoldás. Manapság divatos e-book olvasók és hordozható kézszámítógépek (tabletek) kielégítik az effajta igényeket is. Netképességük miatt különböző online lapokra lehet előfizetni, így a nyomtatott tartalom, digitális formában jelenik meg a mindennapjainkban. A nyomtatott sajtó nem lesz képes lépést tartani az internetes újságírással. A gyorsaság, a pontosság, a szélesebb rétegekhez való eljutás egyértelmű győztessé teszi a digitális lapokat.
A súlyos fa és kőolaj hiány miatt könnyebb és gazdaságosabb is lesz újság és könyvmegjelenítő berendezéseket gyártani, mintsem magát újságot és könyvet nyomtatni milliónyi példányszámban naponta. A mozgó képi és hanghatások által az egyszerűbb rétegek is megszeretik az olvasást, könnyen fordítható tanításra, oktatásra is.Az internetes széles sáv a Föld minden pontján igénybe vehető, és információáramlásra buzdít. A technológia utat tör magának.
Célom nem az volt hogy a nyomtatott sajtót divatjamúltnak állítsam be, hanem hogy bemutathassam a technika adta új lehetőségeket, mely a közeljövőben az emberiség mindennapjait fogja meghatározni.

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, most ebben a pillanatban ezt te hogyan gondolod, mert a cikked régi, de szerintem a digitális újságírás ellenőrizetlenséghez és brutális minőségromláshoz vezetett.
    Ha egy hírt el akarsz olvasni, tizenkét helyen olvasod ugyanazt, mert egyszerűen át van másolva, semmi utána/körbejárás, oknyomozás, stb.. ráadásul összevissza leírnak mindent.
    A sajtószabadságos résszel is csak annyiban értek egyet, hogy igen, lehet irkafirkálni, de szerintem kellene, hogy ez adott esetben komoly következményekkel járhasson.

    VálaszTörlés