2010. december 20., hétfő

A végtaghiány

A végtaghiánynak is van definíciója. Valamely testrész hiányára utal, azt hiszem ezen állásponttal egyetértene velem bármely doktor, szociológus, vagy hentes is.

Számtalan oka lehet, az egyik vele született testi deformitás, máskor baleset, vagy betegség.
Nagyon vékony ezek határmezsgyéje, lényegében felesleges írnom az eredőről, az okozat az ami szembetűnő.
A végtaghiánynak emellett több fajtája van, ugyanis sok testrész veszhet mulandóba az évek alatt. Fogyatékosok nagyon sok hányadát teszik ki a fogatlanok, egyrészt az ön vagy a köz hibájából. Ennek oka lehet a rossz táplálkozás, a stressz, az alkohol, a drogok és a rendszeres kocsmai verekedések. Másik nagy csoport a kopaszok tábora, általában előrehaladott öregedés, a túlzott alkoholfogyasztás, az időjárás és a klíma okozta sérülések és a náci ideológia miatti hajvesztés okozta sokkra vezethető vissza. De ahogy a mondás  tartja kopaszon jöttünk, kopaszon is megyünk el. A köröm hiánya utalhat balesetre vagy rendszeres körömvágásra is. Nem ritka, hogy  az ember önmagát fosztja meg az ősi kapirgáló képességétől.
Sok polgártársam szenved ujjhiánytól is, főleg  a lábakon és a kezeken lévő nyúlványok szoktak drasztikusan megfogyatkozni, főleg a veszélyesebb munkakörökben pl., asztalosoknál, favágóknál, gyári munkásoknál, jakuzáknál.
Vannak drasztikus esetek is,a kar illetve a láb hiánya, mely főleg alkar, felkar, comb, lábszár vonzáskörzetére terjed ki.
Ez már valami betegséget vagy balesetet jelenthet, ritka ha más okból van valami, de a kivétel mindig erősíti a szabályt.

A hiány lehet több, avagy kevesebb is. Kiterjedhet az egész testre, de a torzónak és a fejnek mindenképpen meg kell maradnia, hogy az egyén életképes maradjon. Bár orosz tudósok kísérleteztek a fej életben tartásával, próbálkozásaikat azonban nem tudták a gyakorlatba átültetni.

Egyes esetekben a szervek is hiányozhatnak, főleg a vesék, a máj, a tüdő, amik ebben a rohanó világban lemorzsolódnak az emberről, általában betegség és önpusztítás miatt, vagy szervkereskedők által, akik pénzzel vagy cukorkával csábítják el a gyanútlan klienseket.

Ezen fogyatékosságok listáját a teljesség igénye nélkül alkottam meg.
http://www.olgabaclanova.com/picture_gallery/movies/freaks/104_gooble_gobble_b_6.jpg

Olyan sok egészségtelen társ rohangál, kúszik, mászik körülöttünk, hogy az ép ésszel felfoghatatlan. Nem nézhetünk be akárki szájába, vagy szoknyája alá, ezért mindig legyünk óvatosak. A diszkrimináció nagyon rossz dolog, ezért legyünk toleránsak, és ne ítéljünk elhamarkodottan. Lehet, hogy első ránézésre nem tűnik sérültnek a mozgáskorlátozottak helyére parkoló BMW-s, izompólós srác, de lehet gyermekbénulásban szenved, ami miatt az agya károsodott. Ezért legyünk vele előzékenyek, mert nem tudni, mi mikor vállunk mások szemében letagadhatatlanul egészségessé.

Spencer, angol filozófus soraival zárnám mondandóm, mely így hangzik:
„....minden dolog teljes történetének magába kell foglalnia azt, amikor kibukkan az észrevehetetlenségből, és ismét visszatűnik az észrevehetetlenségbe.”

3 megjegyzés:

  1. Olvasás közben végig azon tűnődtem, hogy hova akarsz kilyukadni. Aztán jó, hogy kilyukadtál valahova :)

    VálaszTörlés
  2. Hehehe.....végül mindig kilyukadok valahova :D:D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagyon tetszik ez az írás, ez igen!
    Tényleg sikerült őszintén meglepned, és a kezdeti általánosításba ragadt agyamat - amiről azt hittem, hogy a Tiéd - a zenit teljesen más oldalára áttaszítani, és igaziból azt sem tudom, hogyan történt.. zseniális:)
    ui: a pontot az i-re a bejegyzésem elölnézete melletti kis mozgássérült ikon tette fel.. :)

    VálaszTörlés