2010. december 27., hétfő

Az újságíró hatása a médiában

Az elkülönítésre azért van szükség szerintem, hogy ne sérüljön semmilyen dolog szabadsága. Egyfajta etikai elvként működik, hiszen a hír tényeket és adatokat közöl, a valóságtartalom emiatt mindig a tényeken nyugszik.
A vélemény mindig egy adott nézőpontot képvisel, ami csorbíthatja a hír értékét, vagy befolyásolhat bizonyos eseményeket, képviselhet egy olyan dolgot is, ami uszít, vagy elferdít és hazugságot generál.

Bizonyos esetekben és a világot uraló káoszban nehéz véleménynyilvánítás nélküli híreket közölni. Az újságírónak mindig tárgyilagosan és tényszerűen kell leadni az olvasóknak az információkat, ha elég ügyes átfogó képet képes festeni egy adott szituációról, ami nem hagy kétségeket, mégis teljesen tárgyilagos, de már véleményformáló szerepe is lehet. Így nem sért sem erkölcsi, sem etikai szabályokat. A példa erre az, hogy egy gyilkost vagy pedofilt alapesetben mindenki elítél, jó esetben. Kevesen kelnek a védelmükre, nem is szükséges véleményt közölni. De amikor például lakáskilakoltatásról írnak, vagy arról hogy több mint egymillió embernek van Magyarországon közműtartozása, az egyszerre több személy álláspontját is képviseli. Egyrészt az újságírónak oda kell figyelnie, hogy cikke ne generáljon népfelkelést, illetve arra is gondolni kell, hogy ne húzza le az őt tápláló cégek imázsát.
Sarkított esetekben nem lehet állást foglalni sem politikai pártok mellett sem, befolyásolva ezzel az embereket bizonyos erők megválasztására. Ami amúgy a gyakorlatban nem működik, mert egy lap sem pártatlan, a függetlenek függőek, a közömbösök meg közvetlenek.

A külföldi tudósításokat elnézve elég véleményformáló szerepe van bizonyos lapoknak Magyarországot nézve, folyamatosan támadják országunkat az orbáni politika és a bevezetendő avagy bevezetésre kerülő médiatörvény miatt. Úgy gondolom, ez csupán politikai manőver, kihasználják az európai közösséget, hogy a most soron következő EU-s elnökség ideje alatt végig feszültségben tartsák a magyar vezetés és a többi európai ország
közti viszonyt. De ez még a jövő zenéje. Nem tudni, mi okból tartják fenn a viszonyt, összeesküvés elméletekbe nem kívánkozok bele menni.

Úgy gondolom tehát, ami az én véleményem, az eddig országban történt dolgokról, mint a cigány bűnözés, politikai korrupció, gyerekéhezés, kilakoltatások, fogyatékosügy, munkanélküliség és más egyéb ügyek mellett nem kellett volna szó nélkül elmenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése