2010. december 4., szombat

Nyomtatott sajtó-elektronikus sajtó

Mivel hatalmas társadalmi és kulturális változások zajlottak és zajlanak is jelenleg, a nyomtatott sajtó szerepe csökkent, míg az elektronikus sajtóé nőtt, sőt egyfajta evolúciót követve fejlődik is.

Az állomáson,  a mai nyomtatott sajtót megfigyelve több következtetést vontam le, egyrészt túl drága, másrészt egyáltalán nem is érdekli az embereket. Míg én az újságokat nézegettem,  tízből talán egy ember vett újságot,az is bulvárt, talán azért mert életében nem látott még vonatot és fontos volt valamivel önmagát lekötnie, hogy az utazással járó hatalmas stresszt kompenzálja.

De mi is történik ha esetleg újságot olvasunk? Készítettem baráti körömben egy röpke interjút és megkérdeztem őket mi a véleményük a nyomtatott sajtóról. Egy átlagos olvasó szerint, a média félrevezető, az újságírók teljesen tájékozatlanok, inkább mesét írnak mintsem valamit is megpróbálnának reálisan visszaadni, a tényfeltárás számukra teljesen ismeretlen terület. Olvasottabb, lírikusabb ismerőseim szerint nagyon sok fogalmi problémával szembesülnek, és elegük van a sok ismétlésből. Ezt magam is észrevettem, addig veséznek egy hírt, míg az porhanyós nem lesz. A témafeldolgozás szubjektív és teljesen egysíkú. Egy női olvasót megkérdezve arra panaszkodott, hogy a cikkek elrendezése rossz, és kevés oldalszámmal rendelkeznek a napilapok és magazinok egyaránt. Azt is megemlítették, hogy nincs igazán komoly újság, hiszen mindenhova beszivárog a bulvár.

Az internet, az elektronikus sajtót ennek ellenére jobban kedvelik. Gyorsabb, naprakészebb, könnyebben elérhető, olcsó, dinamikus. Lehet ugyanazon tartalmi és formai hibákkal rendelkezik, mint nyomtatott társa, de az előnyök ezt könnyen elfelejtetik az emberrel. Az internet hálószerű, könnyen barangolható , ez szintén a javára írható szemben a nyomtatott sajtóval, amely ha nem rendelkezik olyan cikkekkel amely nagyobb mélységekben jár körül egy témát, könnyen ráunnak, hiszen fizikai képességei megakadályozzák a további ismeretszerzésben.



Ezek talán a nyomtatott kiadás sarkalatos problémái , amit a felgyorsult életmód és a megnövekedett fogyasztói igény miatt szinte , vagy teljesen lehetetlen megoldani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése