2010. december 17., péntek

Ne építs a holnapra


„ Ne építs a holnapra, mielőtt eljött volna, nem lehet tudni mi rosszat hoz!”

Ez a számomra roppant frappáns idézet egy ismeretlen óegyiptomi elbeszélő bambusztollából származik.
Mit is akarhat ő velem közölni? Nem tudta, hogy pont én olvasom el az ő idézetét, sőt azt se, hogy én is igyekszem ez alapján az elv szerint működni és élni. Nem azért, mert ez annyira tetszik, vagy annyira közel áll hozzám ezen szisztéma teljesíthetősége, hanem csupán kényszerűségből. Rájöttem, máshogy nem is lehet viszonyulni a sorshoz, a végzethez. Nem hiszek az eleve elrendeltetésben, sem abban, hogy minden rajtam múlik, az én kezem irányítja önöm akaratomat. Furcsa is lenne bármely véglet. Talán ezen dolgok összhangja játszik az ember szellemi húrjain. Egy kód, melyet mélyen belénk véstek azért, hogy ne forduljunk önmagunk ellen. Ne építsünk tehát a holnapra, mielőtt eljött volna, csalódás lesz osztályrészünk. Nem a reményt kell feladni, az butaság lenne. Az illúziónkat, a fájdalmat okozó vágyainkat kell elzavarnunk messzire. Nem merengeni, hanem tenni, csinálni, építeni.A mostra reagálni, mindig a mostban. Mert ma születtünk meg és ma is fogunk meghalni. A jó és a rossz elszáll, az örök jelen megmarad.

Nem tervezni kell, hanem alapot építeni, melyre rakhatunk. Egy erős alapot, mely kősziklaként tartja meg várunk, nem süllyedő mocsárba merülve elszenderedni egy igézetért.

Ne várjuk meg, hogy eljöjjön hozzánk, hanem menjünk elébe a dolgoknak. A meglepetés erejével a végzetet is be lehet csapni. Hiszen minden harc a jelenben dől el.

Gondolatomat egy másik sorral zárnám, szintén egy ókori egyiptomi írta, talán ugyanaz, nem kizárt.

„Vigyázz arra, hogy az örökkévalóság közeledik. Óhajts hosszan élni...”

http://www.artificialgallery.co.uk/shared/assets/ART001/5992/LaughNow.jpg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése