2010. december 4., szombat

Az internet szerepe és fejlődése

Meghatározó a világháló hatása a mai generációra, szerepe és jelentősége minden évben duplázódik. A legfontosabb információ szerző és kapcsolattartási módszerré nőtte ki magát a hazai első megjelenése óta.

A statisztikát figyelembe véve , korcsoportokra lebontva nem hozott meglepő eredményt a kutatás. Korosztályom netszokásait és fórumos tapasztalataimat figyelembe véve helyesek a közvélemény kutatók adta táblázatok.
A lakosság kétötöde nem netezik, viszont rendszeresen néz tévét, vagy hallgat rádiót, jut kezébe valami írás. Másfajta kommunikációs formákat használnak a saját életterükön belül.
A legaktívabb csoportok , a 15-24 és a 25-34 éves korosztály , bár köztük is van körülbelül kilenc százaléknyi eltérés. Szerintem ez azért van mert a 25-34 éves korosztály a dolgozó réteg már, kitolódott a munkavégzés ideje, köszönhetően a munkanélküliségnek és az oktatási rendszer visszásságainak. Egy 24, de akár 26 éves fiatalember még mindig gyereknek számít, aki kötetlenül tudja az idejét a világháló előtt tölteni. Ez is azért van, mert így szocializálódtak, kevés pénze vagy akaratereje van valós élményeket keresni, és a számára szükséges tapasztalatot vagy kikapcsolódást nagyrészt a számítógép előtt ülve végzi. Érthető, mert ha figyelembe veszem a színházbérletek, mozijegyek, kávézok és más szórakozóhelyek szolgáltatásainak árlistáját, könnyebb kifizetni havonta egy pár ezer forintos internet és kábeltévé számlát.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Internet_map_1024.jpg

Ha már az internetezési szokásokat veszem figyelembe területi eloszlás szerint, érthető hogy a fővárosban többen használnak netet, mint más vidéki nagyvárosokban, vagy falvakban. Ennek szerintem technikai okai vannak, Budapesten több a wifi szolgáltatást nyújtó hely és kedvezményesebb és több internet szolgáltatót lehet elérni. Van választék, míg például az én falumban sokáig egy szolgáltató volt, és az is háromszor többe került mint a mellettem lévő nagyváros jobb és sokkalta gyorsabb csomagja. Mára azért változott a helyzet. Két szolgáltató van. Ha mindezeket figyelembe veszem, pro és kontra, nincs nagy eltérés a területi eloszlásban sem.
Egy átlagos internetező hamar elkezd tudatosan informálódni a világhálón, ezért a növekedés, ami a szolgáltatások használat illeti teljesen érthető.

Előreláthatólag, az elkövetkezendő évek újabb technológiai robbanásokhoz fognak vezetni. Ez természetesen majd meglátszik a szokásainkon, életvitelünkön is. A  világ eljuthat  arra a szintre a most korszakalkotó technikai vívmányok által, hogy a gép nem elbutítja, vagy kiegészíti az embert, hanem teljesen kiaknázza a szellem területeit, és inkább építi, semmint szimbiózisba taszítja. Remélem így lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése