2011. január 15., szombat

A munkaügyi központokról


Sajnos, sok tapasztalatom van már a regionális kirendeltségek helyzetét illetően. Sokszor látogattam anno, ma már egyre kevésbé. Úgy érzem nem nyújtanak eleget, felesleges bejárnom.

A rendszerváltás óta a helyzet sokat változott, már nem büntetik az embert ha munkát kerül, mert nincs is mit dolgozni. Valószínűleg én közveszélyes és köztörvényes munkakerülőnek számítanék, minimum 20 évre elzárnának több millió honfitársammal egyetemben.
Sajnos  nem tudtam lelépni külföldre, nincs elég bátorságom pénz nélkül távozni, nem mellesleg akik kimentek nyugatra, vagy keletre azoknak volt minimális kezdőtőkéje, azaz a szememben nekik már volt egzisztenciája. De sokunknak az sincs.
Nevetséges, amúgy pályakezdőnek regisztrálni munkaügyi központba, nem ér el vele semmit, de ha szívesen járogat az illető pecsételgetni és szereti a tömött sorokat annak szívesen ajánlom. Eleinte nekem is jó szórakozás volt, mert sok fiatal jár oda és rengeteg régi ismerőssel is találkozhattam. Néha úgy éreztem felesleges szórakozóhelyekre járnom, hiszen azt a közeget leltem ott, akikkel az éjszakában is sokat mulattam. A régi szép idők.
De aztán rájöttem, hogy hiába van Start kártyám és hiába illetnek meg a nagy kedvezmények, munka híján nem érek el vele semmit. Azért az elgondolkoztató, úgyse vesznek fel sok fiatalt helyekre, hogy nagyrészt támogatja a munkaadókat az állam, olyan szinten, hogy fizetést se kell adni, a kormány pénzzel helyette.

Nagyszerű képzéseket szoktak meghirdetni, de túljelentkezés van. Egy adott szakmára 150 embert hívnak be úgy felvételizni, hogy csak 15 fős csoportot indítanak, és ez minden szakra igaz. A középfokú angoltól kezdve a takarítógép kiürítőig. De sok helyen ilyeneket se indítanak.

Rengeteg nő annak köszönheti a munkáját, hogy el tudott helyezkedni egy regionális munkaügyi központban. Ők jól el vannak, és műkörömre is telik.

Mikor legelőször jártam ilyen helyen, nagy büszkén vittem az érettségim és szakképesítéseim fénymásolatát és beálltam a sorba. Úgy három órával később a pulthoz jutva megkérdezték, hogy mi a szakmám, mondom grafikus. A nő erre nevetve azt felelte itt ilyen munkához sose jutok, válasszak valami mást a tábláról. Mondom magamba mi van, ennyi erővel agysebésznek is mehetnék.
http://www.nickcarnes.com/wp-content/uploads/2009/03/homeless-child.jpg


Ne regisztráljon senki munkaügyibe, ha pályakezdő. Kímélje meg magát. Nem ér semmit.
Csak akkor csatlakozzon a klubhoz, ha volt már állásviszonya, míg munkanélküli kaphat egy kis pénzt, ami az éhenhaláshoz és a vegetáláshoz pont elég. De persze most ezt is elfogják venni a becsületesen dolgozó emberektől, mert a kormány úgy gondolja azért nem akarnak menni dolgozni a munkanélküliek és rokkantnyugdíjasok, mert havi 30-40 ezer forintból lazán lehet élni, felelősségek nélkül. Furcsa gondolatmenet, de itt nemcsak a kisebbségről van szó, azok megszerzik maguknak akkor is a pénzt, ha más embernek véresre fagy a mosoly az arcán. De mi lesz a családosokkal? A hitelesekkel, akiknek a házait és a számláit is szó szerint lefoglalták. Az élelmiszer emelkedik, a közüzemi számlák és a tömegközlekedés szintén. A fizetés meg csökken.

Szóval amíg a regionális központoknak telik több százezer forintos számítógép terminálokra és lcd tévékre, addig nincs veszve semmi.
Haladjunk tehát előre. A szép új világba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése