2011. január 13., csütörtök

Ismerkedés a jelenleg hatályos filmtörvénnyel


A feladatok több részre oszlanak el a filmkultúra ápolását és gyakorlását szolgálván.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány végzi az állami költségvetésben meghatározott forrás elosztását az adott törvény szerint, az egyéb keletkezett bevételeket is így osztják el nem mellesleg.
Az MMK-nak figyelemmel kell lennie a társadalmi igények kiszolgálására, biztosítani kell vagy kellene a magyar filmipar sokszínűségét. Esélyegyenlőség alapján ugyanúgy kell kedveznie és figyelni a különféle nemzedékek, műhelyek, alkotók bemutatására. Ezért az elosztási rendszer arányaiban tekinti át a dolgokat, hogy művészeti és gazdasági érdekek ne sérüljenek, ugyanakkor egyensúlyt teremtsen terjesztői, nézői, alkotói, filmgyártói szempontok között.

A közalapítványnak pályázati elveket kell kidolgoznia, tekintettel a pályázók esélyegyenlőségére illetve egyértelműségre, átláthatóságra. Továbbá a magyar filmipar és filmművészet jelenlétét biztosítani kell a haza, európai és Európán kívüli filmpiacon, a magyar és egyetemes filmkultúrát megismertetni a hazai közönséggel, az alkotásokat megőrizni és ápolni, képzéseket és tudományos tevékenységeket folytatni, felügyelni és ellenőrizni, ápolni a hazai és nemzetközi kapcsolatokat, a határon túli magyar alkotásokat nyomon követni, támogatni és képviselni minden területen.
A Magyar Mozgókép Közalapítványt a Kuratórium kezeli, mely kizárólagos hatáskörrel rendelkezik annak vagyona felet és dönt annak felhasználásáról. A tagokat a kormány nevezi ki.
http://mandiner.hu/attachment/0022/21213_60994-karady0-d0000f4da516e79c31ce7.jpg

A Nemzeti Filmiroda látja el a mozgóképszakma működésével összefüggő állami feladatokat, hatósági, ellenőrzési és szolgáltató tevékenységet végez.

A Magyar Filmarchívum nem tudom pontosan mit csinál, de gondolom raktároz, ápol és óv, lényegében egy hatalmas adattár.

Ez mind szép és jó, de régen láttam már jó magyar filmet. Nem csodálom, hogy annyi botrány övezi ezt a sok szép és jó alapítványt, mely működik kis hazánkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése