2011. január 20., csütörtök

A virtuális korszellem


Mi jöhet még az okos telefonok, 3D tévék illetve a virtuális felhő után? Talán a totális információ robbanás, mely elhozza a technológiai forradalmat ?

Eddig is elképesztő mértékben fejlődött a tudomány, ezen belül a gyakorlati alkalmazás, mely nemzedékek között teremtett felhasználói, életmódbeli szakadékot. Gondoljunk a mai generációra. Mobiltelefon, közösségi oldal és saját számítógép nélkül már nem tud létezni a jelen korban, az ehhez kapcsolódó alkalmazásokról és szolgáltatásokról nem is beszélve. Míg öregjeink megelégedtek a lemezjátszóval, videó magnóval és katódcsöves színes tévékkel, addig ez mára teljesen megváltozott.

De mit hozhat még a jövő? Az adattárolási kapacitás növekedése és a miniatűrizáció beláthatatlan lehetőséget ad az emberiségnek, a teljes széles sávú internetről és információ iránti szükségletünkről nem is beszélve.

Ahogy fejlődik a robotika és bio-, cyber technológia, úgy nő majd azon emberek száma is, akik igénybe fogják venni a test és gép fúziójának lehetőségét, nem ritkán drasztikusan eltorzítva önön testüket, melyre ma is akad már példa.

A memóriatárak növekedésének, virtuális felhőnek, az emberi ingerek és hangulatok lemodellezésének köszönhetően, egész falvak, városok és országok költözhetnek a legújabb világhálóra, feladva testi, fizikai személyiségüket. Új formájuk az avatar, egyfajta információból és adathalmazból álló személyiség lesz, mely nem öregszik meg és nem győzi le a halál. Még tovább menve, ha Isten még ezt is megengedi az emberiségnek, a fizikai test halálával maga a lélek is kóbor szellemként járhatja a virtuális asztrál síkot. De ez még messze van és erkölcsi, filozófiai, teológiai okokból teljesen lehetetlen dolognak tartom, mint a repülést.

Manapság a web az emberiség legnagyobb találmánya, összeköt csoportokat és új dolgokat hoz létre, mind személyes, mind társadalmi szinten. Már most egy önálló lény, mely tudatában van szabadság jogaival és e képen cselekszik is. Mert semmilyen szabály, korlátozás és törvény nem tud gátat szabni az őt alakító emberi tényezőknek. Örökre szabad marad, melynek lehetőségéről eszmei szinten, felmenőink és azok felmenői nem is álmodhattak. Talán vagy teljesen bizonyosan egészen más elképzelésük volt a szabadságról.
http://blog.juno3.com/wp-content/images/galleries/gallery_11/cyberpunk_2.jpg

 A fejlődésnek is megvannak a maga veszélyei. Túl sokszor teremtettünk már olyat, amelyet végül pusztító fegyverként kezdtünk el alkalmazni. Talán erre a sorsra jutunk most is, a komfortérzet miatt, melyet kütyüink nyújtanak számunkra.  Minden mobiltelefon, közösségi oldal és egyéb alkalmazás olyan fajta adatokat gyűjt használóiról, mely a hozzátartozó intelligens bot rendszerekkel teljes viselkedés modellt képez le róla és a többi emberről, s aki birtokolja ezen tudást az emberiségről, az lényegében bármit és bármikor megtehet. Tőzsdézhet, kereskedhet, háborúkat, lázadásokat robbanthat ki és még a hangulatunkat is formálhatja majd, akár hamis csodákat is téve, kire messiásként tekintünk  majd. Megteremthetjük ezzel az Antikrisztust, aki lehet nem is ember lesz, hanem egy öntudatra ébredt bálvány, mely csalóka ígéreteivel az egész világot rabul ejti és ordító oroszlánként nyeli el azt, ki későn jött rá tévedésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése