2012. július 17., kedd

Hermetikus tanítás: Az emberről


Az alábbi cikk a Corpus Hermeticum című műnek köszönhetően született meg, azon belül is az Első Könyv ember ábrázolása keltette fel a figyelmemet. Igyekeztem tehát összefoglalni az olvasottakat.

Nous, az élet és a fény megteremti az Embert saját képére és hasonlatóságára, megajándékozza a Szóval, mely ezáltal kiemeli őt az állatok világából. Amikor az ember Atyját meglátta teremtés közben, önmaga és erre vágyott, alkotni akart ugyanúgy, hiszen isteni adottságai és a hasonlóság is erre késztette.

Minden hatalmat magába szívott és különböző minőségben létezett egyszerre, hiszen mindenből kapott, ami akkor a világban létezett és alapvetőnek számított. Egyfajta szellemi lény volt, mintsem anyag. Anyagi részét, úgy kapta és ismerte meg, hogy a Természet Állapotának Vizében megpillantotta önmaga képét, amely még üres volt és lélek nélküli és szerelmes lett abba, amely által az feltöltődött, s megjelent a világban. Így lett az Ember kettős, egyrészt Halhatatlan, hatalmas Isten és a végzetnek alávetett Halandó.
http://wac.450f.edgecastcdn.net/80450F/screencrush.com/files/2012/06/sacrificial_engineer_prometheus1.jpeg

Tehát egyrészt a kozmosz felett áll, és mégis annak foglya. A nemek fölött áll, mégis a testiség, a nemiség a legdöntőbb a halandó állapotban. Egy olyan Atyától született, aki sohasem alszik, mindent lát és tapasztal, mégis az anyagban sokszor nem az éber lét határozza meg, hanem az illúziók és a téves elképzelések irányítják.

Minden élőlény a földön akkor vált kétneművé, mikor az Ember is azzá lett. Ennek az oka az volt, hogy a Szó kimondta; sokasodjanak és szaporodjanak a lények, hogy a Noussal rendelkező ember ismerje fel, hogy halhatatlan, hogy a halál oka a vágy és természetesen okuljon az összes létező dologról.

Azóta a hermetikus filozófia azt vallja, aki felismeri önmagát, visszatér az Ősállapotába, a Legfelső Jóhoz, aki nem, az továbbra is vándorol halálról-halálra, életről-életre a vágy szülte testet szeretve érzékein keresztül. A hagyomány úgy tartja, hogy a világ egy Nedves Sötétségből teremtődött, abból született az emberi test is az érzékek világára, amelyből a halál iszik. De minőségében természetesen ott a Fény és Jóság, mely 7 sík tulajdonságainak börtönében van zárva. Ebből a 7 síkból szerezte a Szellemi Ember az eszközeit, mely dolgokat levet, ha felismeri önön halhatatlanságát.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése