2011. április 26., kedd

Terek és helyek


 ( részlet a szakdolgozatból, a Seolról című cikk kiegészítése)

A Biblia számtalan helyről tesz említést. Ezek a legkülönfélébb minőségűek, mely különböző formáknak, jónak és rossznak adnak helyet, teret engedve nekik a létezésben. Igyekszem felsorolásszerűen, a teljesség igénye nélkül bemutatni néhány olyan állomást, melyben minimum egyszer megfordulhat majd az ember élete, vagy halála során.

A Pokol az közismert mindenki számára. Sokan az emberi lét során is megtapasztalhatják ezt, a lélek sötét éjszakáját. A lelkek itt úgy sínylődnek, mintha börtönben lennének, mert az emberek akik káromolják Jahvét, eltűnnek a közösségből és élve elnyeli őket a föld. Kárhozat ez, melyben mindenkit körülvesz a soha el nem múló oldhatatlan tűz.

            A pusztaság, a földön bóklászó démonok síkja.  Az itt lakó lényeket nem gyötri szenvedés, testük erős és egészséges. Empátia hiánya miatt, nem éreznek semmit a halandók bajából, a kínokat nem ismerik. Gőgösek és erőszakosak. Állandó gúnyolódásuk közepette, gyakran fenyegetőznek hatalmukkal. Káromolnak az égiek és földiek felé. Az Apokalipszisben, azaz a Jelenések könyvében szerepel, hogy az idők vége fele a pusztából fog érkezni egy skarlátvörös ruhába bújt nő, aki egy vadállaton lovagol és a szentek ellen indul harcba.
http://mek.niif.hu/00800/00893/html/img/nagy/1391.jpg

            Gehenna, az Isten által alkotott új ég és új föld Izajás könyve szerint. De Máté evangélista már egyfajta ítélőszékként azonosítja, amely olyan mint a pokol tüze, de mégis van remény bűnbánat esetén a szabadulásra.

„ Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.”

            A Mennyország, mely helyről minden szent és vértanú álmodik, az csak Elohim által uralt terület, ahova a jók nyerhetnek bebocsátást, bűnbánat által. A legtöbb beszámoló és jelenés szerint a vizek felett helyezkedik el, ahol nemcsak az üdvözültek földje, hanem  Isten trónja is áll.

            A Paradicsom, más néven Édenkert. A Szentlélek ide helyezte az első emberpárt teremtésekor. Idilli környezet volt, mely az ősbűn elkövetésekor megszűnt. Azóta az ember nem teheti be a lábát, kapuját egy kardot tartó angyal őrzi.


            Ezek tehát a legfontosabb mitológiai helyek és terek, melyek a Bibliában előfordulnak, de emellett számtalan földi város és királyság szerepel az Írásokban. Van, mely még mindig fenn áll, de van olyan is, mely az enyészet homályába veszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése