2011. április 3., vasárnap

A rítus- The Rite


Megnéztem a filmet, a rítust. Mit is mondjak, mivel elfogult vagyok a témát illetően rögtön írhatnám azt is, hogy tetszett, de..

A mozit Mikael Hafström rendezte ( aki például az 1408 című filmért felel többek közt, illetve a Kisiklottak című alkotásért). A színészek közül Sir Anthony Hopkinst és Colin O'Donoghue-t említeném meg.
http://collider.com/wp-content/uploads/the_rite_movie_image_01.jpg

A történet adott. Az ördögűzésről szól, amihez adva van két pap, egy ifjú és egy annál jóval idősebb, illetve különböző megszállt emberek, esetek. Eddig teljesen sablonosnak mondható a sztori, kivétel nélkül minden ilyen típusú filmhez kell szerepeltetni minimum egy papot és minimum egy démont, vagy magát az Ördögöt.

De mi van, ha fiatal, kezdő diakónusunk (még pappá szentelés előtt) tele van bűnnel, nem érdekli az Egyház, sőt se az ördögben, se Istenben nem hisz? Ezt még spékeljük meg, egy elhivatott, kiöregedett, ám hatékony fortélyokkal küzdő pappal, aki mobiltelefonálás közben is képes a szent rítusra.
Ha nem nézem a logikai bukfenceket, avagy a mellékszálak felépítését, egészen jó kis mozit kapunk.
http://collider.com/wp-content/uploads/the_rite_movie_image_01.jpg

Teológiai értelemben nagyon jól bemutatja, miképpen küzd az Egyház az Ős Gonosszal, akár saját berkein belül is. Teljesen jól beszél a megszállásokról, azok menetéről, a démonok nevéről és tulajdonságairól. Annyira, hogy azt akár a szomszédainkon is ki lehetne próbálni. Épp ezért veszélyes az ilyen film. Túl sok igazság van benne.

"Az Ördög elleni harc, ami Szent Mihály arkangyal legfőbb feladata, még ma is folytatódik, mert az Ördög él és dolgozik a világban.” (II. János Pál pápa)"


2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy arról nem tettél említést, hogy milyen kétségeket ébreszthet a megszállottság valódiságában a film (tudom hogy a készítők a vallás álláspontja mellett teszik le a voksukat, de azért az érdekes, hogy az apja által megerőszakolt lány pszichológiai sérelmeivel is lehet magyarázni a szenvedését...). És egyébként a magyar vonatkozás is érdekes, de ha szinkronosan nézted akkor persze ezt észre se lehetett venni :) üdv, lány a buszról :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem angolul néztem, aztán magyarul. De valószínűleg elsiklottam felette. Újra megnézem. Ám igaz, végig megy a dilemma, így akár belemagyarázható lenne az is, hogy az idős atya is lelkiismeret furdalása miatt lett "megszállott". :)..üdv

      Törlés