2012. június 15., péntek

Siva


A hindu hitvilágban Siva, Visnu és Brahmá alakítja az isteni hármasságot. Siva magába foglalja a teremtést és pusztítást egyaránt, aki a kali-júga, azaz az éppen zajló korszak végén eljárja a halál táncát, mely által mindent megsemmisít és új fejezetet nyit az emberek és istenek életébe egyaránt.

Megszokott dolog az, hogy az isteneket emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, de egy hívő ember életében ez mást jelent, azaz az Istennel való hasonulás, mindenképpen a forrás eredménye, az ő kiáradása által jelennek meg a különböző személyiségjegyek, ahogy a gyermekek is a szülei minőségét öröklik.

Ábrázolását tekintve Siva egy fiatalember jegyeit viseli, teljesen hófehér testtel. Jelképe a férfi nemzőerő, a fallosz, a szexualitás megtestesítője. Tőle erednek a tantrikus gyakorlatok is, melynek már nagy kultusza van a nyugati világban is. Maga a tantra szanszkrit eredetű; Kiterjesztést, Felajzást jelent. Sokszor női alakban is ábrázolják, s nagyon kettős állapota van, egyrészt aszkéta, lemondásokkal teli, másrészt képviseli a vágyat, hiszen folyamatos aktusaival tartja fenn a világot. Erről egy irat így emlékezik meg : "Egyedül volt, nem örvendett; magányában az egynek nincs minek örvendenie; egy másikra vágyott, és szétvált férfivá és nővé, szoros ölelésben összeforrva."
http://sathyasaibaba.files.wordpress.com/2009/01/mahasivaratri-2009-c.jpg

Sivának a homloka közepén van egy harmadik szeme is, amit a pusztítás idejét kivéve mindig csukva tart. Ez a szem, hitvese Uma által keletkezett, aki kacéran eltakarta Siva szemeit, melynek eredménye az lett, hogy Sötétség borult a világegyetemre, az isten ekkor nyitotta meg a harmadik szemét, hogy a Fény újra visszatérhessen. Ez a jelenet az anyagi világ illúziójának, a kéjnek a hatalmát jelzi a lélek felett. Ez alól csak éberen, nyitott szemekkel lehet megszabadulni.

Emellett Siva ismeri a múltat, jelent és jövőt egyaránt. Nagyon sok szerepben jelent meg az évszázezredek során, egyszerre békés áldásosztó, szörnyű fenevad, táncos, tanító, koldus, nő.
Hódolni emiatt többfajta módon lehet neki. A jobbkéz ösvényének követői a belső meditáció és tisztaság által kedveznek istenüknek, míg a balkéz ösvényén járók a rituális nemi egyesülés, marihuána, hús és alkohol élvezetével törekednek a megvilágosodásra. Tehát ez egy nagyon toleránsnak mondható imádat, mindenki eldöntheti, hogy melyik utat választja, nincsen központi dogma, csak egy szabály uralkodik, az éberség a teremtés és pusztítás folyamatos fenntartására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése