2011. június 1., szerda

Protézis enyhítette hiányok, a mozgás motivációja

Nagyon sok végtaghiányos nincs tudatában annak, milyen protéziseket igényelhetne magának, hol tart ezek technológiája és mi módon lehetne ezeket megszerezni, vagy csupán csak érdeklődni a lehetőségek után.
 Sok vele végtaghiány létezik és sok fajta megoldás létezik a probléma, vagy nevezzük más szóval, a hiányos fizikai adottság pótlására. A számtalan lehetőség közül, csak nagyon kevés jut el Magyarországra és a nagyon kevésből, csak töredéknyi része megfizethető a fogyatékos átlag embernek.

Mivel tőlünk nyugatabbra már korábban megjelent a társadalomban a mozgásszervi fogyatékosság, (köszönhetően a különböző vegyi anyagoknak, mely súlyos mutációkat idézett elő), ezért a segédeszközök evolúciója is hamarabb elkezdődött. Ma már számtalan helyen bio-, illetve cyber technológiával próbálják pótolni a végtagot, mely már szinte teljesen jól szimulálja az egészséges, élő karokat és lábakat. De ez még kinn is kuriózum és az ottani átlagembernek is megfizethetetlen.

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/52542000/jpg/_52542971_twohandsstill.jpg


A legtöbb információt, a jelenleg elérhető segédeszközökről, a http://www.ottobock.hu/ weboldalon találhat az érdeklődő. Nagyon sok területre gyártanak segédeszközöket, a kerekes székektől, egészen a művégtagokig. Bemutatja azt is, hogy milyen típusú eszköz, mire való, milyen akadályokat lehet azokkal áthidalni, sőt, nem csak áthidalni, hanem akár túlteljesíteni is egészségesebb társadalmat.

Sajnos, ezeket az eszközöket, átlag fizetésből nagyon nehezen lehet kifizetni. Hiába a nagy támogatási összeg, nagyon sokan nem juthatnak jó minőségű végtagokhoz, mert a fennálló részt is lehetetlen egyben kifizetni.

Így aki sportolni akar, illetve szimplán a jelenben élni és tevékenykedni, annak az Országos Egészségügyi Pénztár kedvező elbírálása ellenére is mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Az én műlábam is sport műlábnak számít, körülbelül két millió forintos áron lehet hozzájutni, ám ezt nem engedhetném meg magamnak, de mivel nagyon aktív életet élek, mely állandó fizikai erőnléttel jár, ezért megkaphattam egyedi elbírálásra a kívánt segédeszközt, de így is 300 ezer forintot kellett kifizetnem, amit hála a bankomnak, sikerült is.
Számomra ez egy olyan befektetés volt, mint másoknak a gépjármű, én is közlekedni kívánok, illetve engem is hajt egyfajta üzemanyag. Gondolom sokan mások is szeretnék ezt a fajta lehetőséget igénybe venni, főként fiatalok, akik rádöbbenhetnek a segédeszközökkel való könnyedebb, magabiztosabb élet reményében.

Akit érdekelnek speciálisabb igényre szánt művégtagok, illetve egyéb eszközök, az érdeklődhet az Ortoprofil kft. bármely kirendeltségén, illetve honlapukon is, a megadott elérhetőségeken (http://www.ortoprofil.hu).

Remélem a jövőben méltányosabban fog bánni az ország a mozgássérültek speciálisabb igényeit illetően és a szegényebb, kevesebb pénzből élő családok mozgássérült gyermekei is hozzájuthatnak az életüket sokallta elfogadhatóvá tévő protézisekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése