2011. május 3., kedd

Csodák, varázslatok, álmok a Bibliában

 (részlet a szakdolgozatomból)

            Az Írásokban sok helyen szerepel az akkor élt népek gondolat és hitvilágát tükröző mágikus gyakorlatokra való utalás. 

            Az álmok a mai napig elkísérik az embert. Feldolgozva a napi eseményeket, segít különbséget tenni az éberség és tudattalan között.
Isten gyakorta figyelmeztette szövetségeseit jóslatok formájában, melyeket az álmokban közvetített. Ezek a jelek az egész Ószövetségben tetten érhetőek. Az álomfejtés és álmokban lévő szimbólumok kutatása ebből a korból eredeztethető.
Az Újszövetségben már gyakran angyal kíséretében jelenik meg az álmokban az üzenet. Így kapott tanúságot József is, Mária férje, Jézus nevelőapja.

            Az átkok és jóslások mellett a legkülönbözőbb csapásokról is beszámol a Kivonulás könyve. A Mózes által véghezvitt támadó varázslatok segítettek a zsidó törzseknek elmenekülni Egyiptomból, hogy majd onnan az Ígéret földjéig jussanak. A csapások a következőek voltak: a víz vérré változtatása, békák, szúnyogok és bögölyök teljes inváziója, dögvész, fekély, jégeső, sáskajárás, sötétség, az elsőszülöttek halála.
http://www.keresztenymagyarorszag.hu/kepek/galeria/49/orig-Rembradt_-_Mozes_a_Torveny_tablajaval.jpg

            Egy másik szokás, a halottidézés is nagy divatnak örvendezett már akkoriban. A gyász keretében gyakran vagdalták magukat és borotválták kopaszra a fejüket a hagyományokat őrzők, de sokan nem elégedtek meg ennyivel, az elhunyt szeretteikkel való újabb kapcsolatfelvétel kedvéért a nép sokszor halott látókhoz, szellemidézőkhöz fordult.
            A ma igen közkedvelt jóslás (a csillagoknak való szolgálat) virágkorát élte a bibliai korokban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez Istennek tetsző dolog lenne. Egyrészt ezen dolgok démoni eredetűek, másrészt egy igaz ember a hitében és reménységében bízva, nem fordul kuruzslókhoz. Valóban létezhetnek látó emberek, akik bizonyos jövendőbeli eseményeket meg tudnak jósolni, egyrészt logikájuknak köszönhetően, másrészt érzékenyebb környezet tudatosságuk miatt. A mai ezoterikusok gyakran azzal védekeznek, hogy a próféták is jövendöltek. Ez igaz, valóban látták a jövőt, de ez az Isten által szóló sugallat hatására tették. Egy olyasfajta isteni parancsolatot, avagy tervet közöltek, mely megmásíthatatlanul be fog következni, ezzel szemben a kuruzslók hozzájuk képest elég nagy hibaszázalékkal dolgoztak és dolgoznak
Láthatnak bizonyos szálakat, avagy betekintést nyerhetnek bizonyos csatornákba, de az épp olyan félrevezető és mozgékony, mint maga az emberi sors. Zakariás könyve így ír erről: „ A terafim megtévesztő módon beszél, a jósok hamis látomásokat látnak, hazug álmokat hirdetnek, ostobaságokat jövendölnek. Lám, kóborolnak, mint a nyáj, tévelyegnek, mert nincsen pásztoruk.” 

            Ebben a részben megemlíthetném azt a számtalan csodát is, melyet a Biblia és az eltelt évszázadok, évezredek felmutattak, de egyrészt nem tartozik ide, hiszen a csoda, az nem varázslat, hanem Isten kinyilvánított valósága, melyben megmutatja az idő és a tér feletti végtelen erejét, másrészt olyan hatalmas irodalma van, egészen a Bibliától, a szentek életéig, hogy annak egy külön témát és dolgozatot kellene áldozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése