2012. április 29., vasárnap

Jövedelem

A mai világ egyetlen mozgatórugója a pénz. Hol kevés van, hol sok, láthatatlanul áramolva az emberek között. Valódi értékek, tudásban és termékekben mérve már régen nem állnak mögötte. 

Maga a jövedelem is beszédes szó. Egyfajta elem, mely valaminek a részét képezi. Birtoklást fejez ki, melyet szerez az ember, hiszen eljön a személyes életébe. Mostanság egyre ritkábban és egyre kevesebb, bár ha a harmadik világbeli országokat nézzük, még mindig szerencséseknek tekinthetjük magunkat. Viszont ha nyugatabbra figyelünk kikerekedő szemekkel, a fogyasztást és a hasonló normákat tekintve, szembeállítva ezzel a mi értékteremtő képességünket eléggé le vagyunk maradva. Sok oka van ennek, többek között a világon uralkodó gazdaságpolitika, a végletekig haszonra hajtó cégek, mely a profitot helyezi előtérbe, semmint az embert. De természetesen saját nemzetünkben észrevehető összefogás hiánya is megtapasztalható. Míg mindenki a másikra mutogat, addig semmilyen fajta külső támadásra, gazdasági hatásra nem lehet érdemben reagálni. 

Ahelyett, hogy értéket teremtenénk, sokkal inkább a meglévő javakkal való játék köti le életünk irányítóinak figyelmét. De persze nem neheztelek rájuk.......miért is tenném. Én se vagyok okosabb, bár hülyébb se. Ezzel se akartam bántani senkit, mert csupán bókoltam. 
http://www.michaelhacker.at/blog/bilder/michael-hacker-capitalism.jpg

Nem szeretek politizálni, távol áll tőlem és nem is igazán értek hozzá, hiszen nem tudok jól hazudni. A blöff még csak-csak menne, de nem akarok belefolyni. 

Az viszont érdekes és elgondolkoztató, hogyha a keresztény történelmi világ, még talán most is virágzó korszakát figyelem, egy nagyon fontos tanításról, vagy példázatról, ha úgy tetszik elfelejtkezett. 

Isten mikor ránk hagyta a világot, azzal a feltétellel tette, hogy vigyázzunk arra és gondozzuk azt. Ha úgy tetszik nemes gondolat volt a munka, mely által minden ember beteljesíthette képességeit és minden ember hasznos része volt a másiknak, mely által hatalmas társadalmak jöttek létre, virágozva. Aztán mint érezhető most is, elkezdődött a hanyatlás. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha valakinek nagyon kevés bért, vagy egyáltalán semmit se fizetnek az elvégzett munkájáért. Pediglen a Bibliában így áll: 

„Jaj nektek gazdagok, a bér, amit a földeteket learató munkásoktól levontatok, visszatartottatok fölkiált az égbe, a visszatartott bér, amit valaki nem fizet ki az égbe kiált. Az aratók szava felhatolt a seregek urához, bőségben éltetek és tobzódtatok, hizlaltátok szíveteket a leölés napjára.” 

Azt hiszem ezt már talán nem is kell túlragoznom. Hiszen „keresztény” világban élünk. Mindennek meg lesz a maga böjtje. De szerencsére sokaknak már nagyon jól megy, őket nem féltem. 

Cikkem zárásaként, ha mást nem is, de kellemes vasárnapot kívánok. 

2 megjegyzés:

  1. muszáj elvonatkoztatnunk ettől, mert az emberek nagy része ebbe őrül bele. abba, hogy nincs és tesz érte, s nem is keveset. én ezért keresem a hétköznapi, könnyed, feledtető dolgokat, mert nem tetszik nekem sem az, amerre a világ gazdasági tekintetben halad..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos igen. El kell vonatkoztatni tőle, se nem hasznos, se nem célszerű az anyagiak miatt őrlődni...

      Törlés