2012. április 5., csütörtök

Az apokalipszis jelképei 2. rész- A négy lovas


A Jelenések könyve beszámol a kinyilatkoztatás kezdetéről is, mely a Felső világból indul el, a Mennyekből. Amint a hermészi tanítások is említik ami fent van, az úgy lesz lent is. Ami kibontakozik a szellemi, lelki világokban, az hamar megvalósul az anyag síkján is. Bár minőségileg a két sík más és egyszerű halandó számára felfoghatatlan, mivel túlszárnyal minden metafizikai felismerést (csak az általunk ismert világban létezik mérték és tér, csak minket korlátol a múlt, jelen és jövő) lesznek idők, mikor a mennyei világban megszülető ok, a Földön rögtön felismerhető okozattá válik.

Az egész a Trónon ülő Isten által kezdődik, kinek kezében van az Élet és Halál könyvtekercse, melyet hét pecsét zár. Mivel a mennyei szellemi lények nem képesek feltörni ezeket a pecséteket, ezért a Bárány (Jézus) veszi át a tekercset és indítja el a folyamatot. Az oka egyszerű, ő képviseli az anyagi világban a szenvedést, az ő véráldozata nyitotta meg a mennyek kapuit az egyszerű halandó lelkek számára, kik addig vég nélkül járták a síkokat, újjászületve folytonosan a földi világban, nyugvást nem ismerve, áthatva emberi vágyakkal. Ha a reinkarnációtól eltekintek, akkor is csupán peremvidéken tartózkodtak Krisztus megjelenéséig a holtak, áthatva önön illúziójukkal, melyben a legmélyebb pokoltól, a legmagasabb gyönyörökig érzékelték saját létüket. Ezt hívták a régiek Alvilágnak.

A négy lovas, a Bárány által feltört első négy pecsétből száll a Földre. A négyes számot sok helyen az ember számának tartják, mely a cselekvések és a tettek száma is. Az erő és nem a szeretet szimbóluma a tarotban.
http://fc09.deviantart.net/fs19/f/2007/297/5/b/The_Headless_Horseman_by_ChrisRawlins.jpg

Az első pecsét feltörésekor előjön a Fehér Lovas, melynek íja van és a fején koszorú. A koszorú a dicsőséget és a győzelmet jelöli, míg az íj a fegyver jelképe, mely hatalmas pusztítást végez gyorsan és kíméletlenül. Ez megfigyelhető a mai modern háborúkban is, melyben vezetők önmaguk nagyságának jelképeként „babérkoszorúban” ölik embertársaikat, mindezt csupán hatalomvágyból, önmagukat felmentve az elkövetett bűneik alól.

A második pecsét feltörésekor a Vörös Lovas lép porondra, ki békétlenséget is viszályt szít. Testvért testvér ellen uszít, családokat rombol szét és gyilkolásra sarkal. Ezt a lovast, hasonlíthatnám a mai média morálhoz és közélethez egyaránt. Nem részletezem bővebben mire gondolok.

A harmadik pecsét feltörésekor érkezik a Fekete Lovas, mely kezében mérleget tart és ő dönt arról, ki milyen javakat kap, természetesen igazságtalanul használva erejét és mohón. A mérlege hamis, mint a szándéka. Igen, a mai bankrendszer is körülbelül ilyen.

A negyedik pecsét feltörésekor a Fakó Lovas arat. Ő felel az éhínségért és a szegénységért. Már csak ráadás egy végletekig kizsigerelt világban. Úgy érzem ezt nem is kell tovább kommentálnom. Elég a túlnépesedésre és a Föld nyolcvan százalékára gondolnia a kedves olvasónak.

Felvetülhet a kérdés, Isten miért engedi a szenvedést. Nos, valószínűleg amiatt, mert szabad akaratunkból kifolyólag, már a megszokások rabjai lettünk, más lehetőséget nem is nagyon tudunk már elképzelni, inkább a fejünket, semmint a szívünket használjuk. De ezek a lovasok, mint állapotok, érdekes módon magasabb eszmeiséget adnak mindenkinek. Jobban előtérbe kerülnek az igaz emberi minőségek és persze a belső démoni mélységek is.

Írásomat most semmilyen fajta idézettel nem zárnám. Addig is, kellemes hétvégét az ötödik pecsétig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése