2012. október 30., kedd

Leviatán – a mélység bestiája


Mai blog bejegyzésem a leviatánról fog szólni. Főleg szimbolikusan igyekszem értelmezni ezen lényt, eltekintve attól, hogy sok helyen biblia tengeri szörnyként van emlegetve.

Fontos dolog, hogy a mélységből bukkan elő. Nem felülről jön, hanem alulról tör felfele. Nem a magasságból kapja az erejét, hanem minden dolognak a mélységéből. Kitör, mint egy vulkán, s elnyel, mint egy cet.

„Lehet-e horoggal leviatánt fogni. Le tudod-e nyelvét kötéllel kötözni?”

Ez az idézet arra utal, hogy horoggal, azaz erővel, fizikai agresszióval nem lehet sakkban tartani, illetve megfogni. Nyelvének, azaz beszédének semmi sem szab gátat. Nem véletlen, hogy az eleme a víz, az óceán, amely megállíthatatlan és kiáradó. Mindenre hat és ural.
http://www.3dwallpaper.org/wallpapers/water_man-800x600.jpg

A következő bibliai vers még részletesebb leírást ad róla:

„Ekkor láttam, hogy a tengerből egy vadállat bukkan fel. Tíz szarva volt és hét feje, szarvain tíz korona, fejein meg istenkáromló nevek. A vadállat amelyet láttam, hasonlított a párduchoz. Lába, mint a medvéé, szája pedig az oroszlán szája. A sárkány neki adta erejét és trónját, nagy hatalmával együtt. Az egyik feje mintha halálra lett volna sebezve, de halálos sebe meggyógyult. Az egész föld csodálta a vadállatot. Leborultak a sárkány előtt, hogy hatalmat adott a vadállatnak. Leborultak a vadállat előtt is, és így imádták: Ki fogható a vadállathoz, ki tudja vele felvenni a harcot? Gőgös és káromló szája volt, és hatalmat kapott, hogy negyvenkét hónapig jártassa. Káromlásra nyitotta száját az Isten ellen, káromolta nevét, hajlékát s az ég lakóit. Hatalmat kapott, hogy megtámadja a szenteket és győzelmet arasson. Hatalma kiterjedt minden törzsre, népre, nyelvre és nemzetre.”

Nos, igen. Itt is tengerből bukkan elő, azaz előtör belőle a vadállat. A számok szerintem a sokrétűségét és személyiség héjait jelzik inkább, mintsem országokat, avagy világhatalmakat, ahogy más írásokban olvastam. Maga a vad szó is elég beszédes. Nem ismeri el a törvényeket, kicsúszik a keretek közül, erkölcsi korlátok nem befolyásolják. Vadállatként pláne nem, hiszen nem ember, és az emberek se tudnak rajta fogást találni, ahogy Isten is meg hagyta a föld királyainak azelőtt, hogy uralkodjanak minden élőlény felett a földön. Ezért is lehet a vad jelző.

Miután a mélységből előtört belőle a káromlás, a sárkány, azaz a sátán, hatalommal ruházta fel. Úgy gondolom, téves mitológiai elem az, hogy már eleve el van döntve, hogy ki is lesz a Fenevad. Egyrészt híradásokban látni, hogy elég sok mindenkiből előtör valami embertelen dolog, ám másrészt mégis olyan személy lesz az ördög földi keze, aki saját mélységeit felismerve képes elbírni azzal az erővel, amit majd rá bíznak. Nem felszínes tudatalatti kicsapongásai lesznek, hanem egy olyan személy, aki megjárta a Lenti világot és nem őrült bele, ám elveti a Rendet, ha úgy tetszik lebukik, mint ember, ahogy az ördög is letaszítódott úgy, mint angyal. Ezt az embert valamilyen fajta lelki törés éri, amibe nem hal bele, hanem felgyógyul. Regenerálódik a szelleme, a feje. Új küldetést kap. Felismeri a világban uralkodó szellemi áramlatokat, és nem evilági hatalmával tudja befolyásolni a világ történelmet, egy bizonyos ideig.

Most a Vízöntő korszakba lépünk csillagászatilag. Ennek legfőbb velejárója természetesen a víz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése