2013. március 27., szerda

Google Glass – A szem a lélek mátrixa


Lassan, de biztosan megjelenik a Google új okos szemüveg, mely alapjaiban változtatja meg a piacot, és a felhasználók igényeit. Ha valaki nem tudná, ezt a internet elérésre képes készüléket a fejen, szemüveg formájában kell viselni, melyet úgy tudom, többnyire hanggal lehet irányítani és képes fotózni és videózni is. Emellett persze számos más extrával is rendelkezik. A fejlesztők természetesen alkalmazásokat és egyéb kísérő jelenségeket is készítettek hozzá, hogy majd a nem túl távoli jövőben nélkülözhetetlen legyen az ember számára.

Lényegében fő funkciója az, hogy közvetve lássa az ember a kiterjesztett valóságot, azaz minden dolog virtuális lenyomatát és persze a virt alanyok is lássák az élőt. Viselője alkalmassá válik extra információ jutáshoz, könnyed navigációhoz, illetve képessé válik megörökíteni minden pillanatot (akár folyamatosan is, mely valós életében történik, az orra előtt). Az emlékek elraktározását teszi lehetővé, melyet persze a Google is lát, hiszen csak a Felhő képes ilyen mennyiségű adatot befogadni és tárolni. Persze, saját memóriára is lehet menteni majd a rögzített dolgokat, mint minden egyéb más, ám annál átlagosabb készüléknél.

Ha úgy vesszük, az okos telefonok mellett és után, párhuzamosan ad majd módot több élet kiélésére, hálón innen és túl. Lényegében a virtuális világba való teljes kapcsolódás egyik legkomolyabb előfutára.
http://cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2013/02/google_glass_ui_leak_hero.jpg

Nem kérdés, hogy meg fogja változtatni az emberek szokásait, és az élethez való viszonyukat. Nyilván még többen el fognak szakadni az unalmas valóságtól a bitek világába. Ehhez persze kell egy közösség, egy összekapcsoló modul és egy világ. Ez adott már bizonyos közösségi oldalak formájában. Ám én látok egyfajta törekvést, hogy ez az egész nagyon könnyen átjárható legyen, összekapcsolva ezzel a különböző élettereket, a Facebooktól a Twitterig, a Youtubetól az Instagramig. Na jó, lényegében ez már megvalósult és már csak a virtuális leképzése folyik mindennek, modellezve a világot az emberi igényekre szabva. Ilyen például a Google Earth, fényképez folyamatosan és ezekből az információkból épül fel majd a Felhőföld, angolosan CloudEarth. De ez csak elképzelés, ami azért nem áll messze az igazságtól.

Mind-mind avatarok leszünk, és a rendszerbe olvadunk akár akarjuk, akár nem.

Már így is elég deformált és anyag központú a társadalom. Tele felszínes emberrel, akik a látszatértékek alapján ítélnek, ez a jövőben még inkább ebbe az irányba tolódik majd. Lesznek érzések, de azok még gyorsabban születnek és halnak meg. Az átlag hónapokból, átlag hetek és napok lesznek, amik a kapcsolat időtartalmát meghatározzák. A kereslet és kínálat elv, a legjobb születésszabályozó dolog, mely képessé válik visszafordítani a túlnépesedést. A fények, a bitek lekötik majd az érzékeket. Elég lesz a testiség és a virtuális érzelem. Az a néhány szerencsés, már ha szerencsés, az azért fog megszületni, mert mindig lesz hiba a rendszerben és kellenek a bérrabszolgák is, míg nem robotizálják az egész világot. Minden réteget le fognak kötni, a most lecsúszott középrétegtől kezdve, a bérrabszolgákig mindenkinek meglesz a teremtett illúziója.
Az se lesz véletlen, hogy a legkreatívabb emberekből kerül ki a felső réteg, hiszen ők teremtenek, hogy lekössék az embertömegeket. A többiek nem lesznek képesek egyéni ötletekre, már csak felhasználnak majd.

A televízió, az internet és a mobiltelefon csak a kezdet volt, a teszt. Ez vár majd mindenkire a jövőben. Általános nyomor, butaság, illúzió fények és illúzió bulik. A szép új világ.

Az érzelmi intelligenciát valóban tanulni kell, nem születik bele az ember (igazad volt Tündér, sok mindenben). A jövőben, úgy érzem nem lesz rá már szükség, sokkal inkább érzelmi rugalmasságra.

2 megjegyzés:

  1. Eggyetertek veled ,sajnos nem kellemes a jovokepunk,de mint minden kep ,minden illluzio ,megvàltoztathatò. Ebben hiszek,hinnunk kell.
    (bocs az ekezetek hiànyàert nem sajàt gèprol irok,noncs magyar nyelv)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos igen, mindig a pillanatban létrejövő hozzáállás irányítja sorsunk szekerét. Csak nehéz fókuszálni a pillanatra, mert hát sebes árként halad az emberiség, befolyásolva egymást a döntésekben.

      Törlés