2010. december 4., szombat

A nyomtatott sajtó rövid története

Kutatásom során a nyomtatott sajtó rövid történetét szándékszom bemutatni, melyet nagy, fontos és meghatározó szerepet hasított magának az emberiség történelmében.
A nyomtatott sajtó egy formája a késő középkor elején vált általánossá. A hírközlő kiadványok elárasztották Európát. A nagy kereskedő és gyarmatosító birodalomban, Hollandiában 1618-tól nemzetközi híreket közlő hetilap és hetenként kétszer megjelenő lap tudósította a népet, melyet coranto-nak neveztek. Svájcban (1610), a Habsburg-birodalomban (1620), Angliában (1621), Franciaországban (1631), Dániában (1634), Itáliában (1636), Svédországban (1645) és Lengyelországban (1661) is indult hasonló kezdeményezés, ami végül a rendszeres kiadáshoz vezetett.
http://clarke.cmich.edu/resource_tab/information_and_exhibits/michigan_newspaper/images/newspaper_extra_copy.jpg

A nyomtatott sajtó egyfajta történelmi küldetése évszázadokat felölel. A ma már meghatározó folyamatok a médiában nem új keletű dolognak számítanak. Rögös ösvény vezetett el a jelenig, amely a mai modern újságírás és hírközlás megszületéséhez vezetett.
A legfőbb küldetés az információ átadás lett, lehetőleg gyorsan sokszorosítva és széles társadalmi tömegekhez eljuttatva. Később a média ráismert manipulatív szerepére, amit elkezdett jól, vagy más nézőpontból rosszul használni. Felelőssé vált a társadalmi hatások kibontakozásában, nem csak tájékoztatott, hanem valóban befolyásolt is. Főleg az állami, nemzeti lapok szolgálták ki a mindig aktuális politikai elitet, vagy kívánt közhangulatért felelős testületeket. Megjelent a cenzúra, de emellett megjelentek a független lapok is, hiszen a hatás, ellenhatást szül, szükség volt egyfajta lázadásra is. Mindez az egyensúly elérése érdekében.
Nem meglepő hát, ha a sajtó, a média vált a negyedik hatalmi ágazattá, felelőssége teljes tudatában mindig a vezető réteg kezében maradt akkor és ma is. Új trendek, és új hullámok születtek, egész korszakok alakultak át az új stílusú médiumok hatására. Felépítettek egy ezernyi szirmú közízlést, melynek meglettek az információ átadó szervei. Polgárokká alakult a világ, és emiatt a szocializálódott, társadalmi szerep miatt lényegessé vált a folyamatos érzéki -, képi-, vizuális-, hanghatás.

Ezek a folyamatok jellemzik tehát a mai médiát. Folyamatos evolúció alakítja és formálja, mely elképzelhetetlen távlatokba vezeti az eljövendő korszakokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése