2013. január 20., vasárnap

Odin és a Világfa, az ember beavatása


Bevallom, mióta érdeklődöm a vallásfilozófia iránt, körülbelül azóta vonz a vérkultusz is, amely végigkíséri az egész emberi történelmet. A szenvedés általi beavatódásnak igazán nagy hagyománya van és volt. Teljesen reális elképzelés, hiszen az ember sosem kényelemből változtat meg dolgokat, avagy figyel jobban önmagára és a világ fele, hanem inkább nagy testi és lelki katarzisok közepette döbben rá önön esendőségére és ekkor lépnek fel az új igények is. Legyen szó bármiről.

Odint mindenki ismeri, vagy hallott már róla.. A skandináv mitológia főistene, az Ász istenek atyja. Harcos isten, aki a káoszból született és ennek megfelelően elég durva áldozati rítussal tisztelték személyét.

Oly módon áldoztak neki, ahogy önmaga is feláldozta magát, önmagáért. Ő volt az az isten, aki kilenc napon, és kilenc éjjelen át lógott a Világfán étlen-szomjan, miközben egy lándzsa szúródott át az oldalán. Magának a Fának, a hagyományok szerint több része van, többfajta világot kapcsol össze. Odin ezeket a helyeket járta végig haláltusája közepette és ekkor kapta azokat a beavatásokat, mely által megtanult kilenc nevet, kilenc rúnát és huszonkilenc varázslatot.

Később a skandináv népek előszeretettel áldoztak hasonló módon a Mindenek Atyjának. Kilenc állatot kötöztek fára egy gyümölcsösben, testüket átdöfve. Ezen állatok közül az egyik egy ember volt, aki önként vállalta a szerepet. Természetesen nem élte túl.

A Világfának van egy egyszerűbb hármas felosztása is. Az alsó rész, a mélységet képviseli, a mindent elborító káoszt, a legmélyebb tudattalant, az alvilágot. A középső rész a mi világunk, ebbe volt belekötve az Ász isten is. A felső világ az éber tudat állapota, ahol gondolat és emlékezet már nem játszik szerepet, mert ezek elvesztéséért cserébe kapja az ember azokat az adományokat, mely azzá teszi őt, ami. Nem befolyásolja őt már semmi, mert kilenc nap, és kilenc éjszaka elteltével egy mindent elvesztett, és mindent megnyert isten száll le a Fáról.
http://reasonforliberty.com/wp-content/uploads/2008/06/hugin-munin2.jpg

A lándzsának fontos szerepe van, ez közvetíti a vért, az alsó világokba. A folyamatos vérveszteség sötétséget hoz, melyben megjelennek a múlt vádló hangjai és új állásfoglalásra készteti az embert. Lényegében egy mesterségesen gerjesztett depresszióról van szó.
Maga a vér táplálja is az alsó világ lényeit, a szimbólumokat, akik az abból nyert emberi szenvedélyből merítik azt az energiát, mely által folyamatosan támadni képesek az áldozó elméjét.

Érdekes párhuzamot lehet felfedezni Odin Világfa kalandja és Jézus keresztre feszítése között is. Mikor Krisztust átdöfték a lándzsával víz, és vér folyt ki az oldalából. Ez volt az a pillanat, amikor eltűnt az emberi része és ez volt, mely felkészítette őt a Feltámadásra.

A szenvedés tehát nem olyan rossz dolog.

„Nem a zuhanástól félek... attól félek, amikor vége.” Gaiman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése