2013. január 10., csütörtök

Bolondos dallamok


Ma húztam a tarot kártyából. Igaz online, de a szellemek üzenete akár virtuálisan is átjöhet. Úgyhogy gondoltam kifejtem mit jelent bolondnak lenni. Úgy érzem menni fog, mivel sokan annak tartanak, ami jólesik a szívemnek, hiszen nem is sejtik mekkora bók ez igazából.

A Bolond a legmagasabb minőség, amit ember elérhet. Az újrakezdést, a befejezést és a legnagyobb nyitottságot jelképezi. Szórakoztató, játékos aspektus, gyermekes naivsággal, sokszor vakmerő pimaszsággal felruházva. Rábízza magát a jelenre, nem foglalkoztatja a sors. Sőt, annyira nem, hogy lényegében a végzete felett helyezkedik el, emiatt olyan, mint a lélek, továbbmenve ő maga a lélek. Zabolátlan, épp emiatt lehet negatív is, ha túlságosan hajszolja az élvezeteket. Nem törődve a környezetével akár káoszt is hagyhat maga után. Bár ezt nem gonoszságból teszi, hanem inkább flegma pimaszságból, de ezt sokszor nem értik a körülötte lévők és elítélik emiatt. Hiába segítőkész és jóindulatú lény, sokszor kell bocsánatot kérnie. Amit meg is tesz, mert lelkiismeretes.

Hát, van ilyen. Sokszor én is túlzásba viszem a viccet, miközben azt hiszem másokat szórakoztatok, a legnagyobb megbotránkoztatást okozom ezáltal a hozzám közel és távol állók elméjében. Sokszor nem férek meg az anyagi világban, nagyon sokszor tehát a Bolondot is kár érheti viselkedése miatt. De ám könnyedsége a legnagyobb problémákon is hamar túljut.
http://www.camptaichi.com/wp-content/uploads/fool-for-tai-chi.jpg

A Bolond egyetlen vagyona, az emléke, amit viszont folyamatosan elveszít spontanaitása miatt, ezért új emlékek után kutat. Ez nem összetévesztendő az emberek hajtotta vággyal dolgok iránt, mert efölött helyezkedik el. Inkább egyfajta utazás ez, a pokoltól egészen a mennyekig. Érzéseinek él és nem dolgoknak. Jobban is ki tudja fejezni magát, hiszen kommunikációban erős, ezért is van, hogy az istenek bolondos embert választanak hírnökként.

Gyakran fiatalként ábrázolják, hiszen az örök fiatalságot jelképezi. Erre példa Henoch, a próféta, akit Isten felemelt Matatronnak, a legfőbb angyalnak. Örök kamasznak nevezte őt, és a legfőbb hírnöke volt, vagyis még mindig az. Ezért mondta Jézus azt, hogy jaj annak, aki nem tud Gyermek maradni.

A keleti hagyományok is említést tesznek karakteréről. A kínai nyolc halhatatlan között volt Lan Cej-ho, aki a bolondos félkegyelmű az istenek között. Gyakran látták részegen és állandó nevetség tárgya volt, ám kedvessége és jósága miatt mégis mindenki szerette és tisztelte. Fiatalságát öreg korára is megőrizte.

Ezt jelenti tehát bolondnak lenni.

Írásomat egy bibliai idézettel zárnám:

„Mert az Isten bolondsága bölcsebb az embereknél, és az Isten erőtelensége erősebb az embereknél.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése