2012. január 27., péntek

Anonymous csoport

A világon számtalan országban ütötte fel a fejét egy hacktivistákból álló csoport. Ez a láthatatlan és vezető nélküli mozgalom számtalan módon adta már a világ tudtára a fennálló politikai rendszerek   elleni, cseppet sem baráti magatartását.  Kibertámadásaik által fejezik ki ellenvéleményüket, melynek főleg nemzetközi minisztériumok és megacégek virtuális terepei estek és esnek áldozatul.

Munkásságuk a teljesség igénye nélkül:

  • Sarah Palin amerikai republikánus alelnökjelölt privát email postafiókjának feltörése és az innen nyert adatok nyilvánosságra hozása 2008 augusztusában.
  • A Szcientológai Egyház ellen intézet terheléses támadás és gúny honlap létrehozása 2008 januárjában. Az ok, az egyház általi agymosás megakadályozása volt, szorosan összefonódva a Projekt Chanology nevű csoporttal, mely csoport folyamatos tüntetésekkel, szcientológia ellenes videókkal és túlterheléses támadásokkal küzd az egyház ellen. Tüntetéseiken előszeretettel viselnek Guy Fawkes maszkot, megelőzve a megtorlást.
  • 2010 februárjában Cicivihar hadművelet néven az ausztrál kormányt vették célba az internetcenzúra elleni tiltakozásul. Pornóképeket is tartalmazó spamekkel árasztották el a képviselők postaládáit, emellett a kormányzati weboldalakat is megbénították.
  • A Gawker Media bloghálózat lapjainak feltörése és a felhasználók személyes adatainak megosztása, nyilvánosságra hozása torrent oldalak segítségével.
  • A Wikileaks titkos információkat kiszivárogtató site pénzét lefagyasztó, svájci bank a PostFinance megtámadása.
  • A Sony szervereinek megtámadása, 100 millió felhasználó adatainak ellopása, mely bankkártyaszámokat is tartalmaz.
  • RIAA amerikai hanglemezipari szövetség elleni fellépés.
  • Tunézia fő internetszolgáltatójának megtámadása.
  • Törökország kormányzati oldalai elleni támadások.
  • Az olasz rendőrség kiberbiztonságával foglalkozó részlegétől való adatlopás.
  • Gyermekpornó oldalak elleni fellépés, és az azt látogató felhasználó adatainak nyilvánosságra hozása.
  • Az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium megtámadása a MegUpload letöltő oldal bezárása miatt.
  • Magyarország kormányzatának megfenyegetése a fennálló politikai légkör miatt.

Szervezetük  többnyire a 4chan.org és AnonOps bloghoz kötődik, illetve ezek twitter felhasználóihoz. De ez a virtuális tér miatti nagyság miatt, nem teljesen körülírható. Főleg közösségi siteokon találják meg egymást, a hasonló elvekért harcoló csoportok és személyek.
http://owni.fr/files/2011/11/anonymous-porte-voix.jpg

Látható tehát, hogy nagyrészt a szabad internet létét kívánják megtartani, az információ és adatok szabad áramlását gátló tényezőket rendszerint igyekszenek kiiktatni. A tendenciát nézve egyre sikeresebben, köszönhetően a fejlettebb virtuális fegyvereknek. A növekvő szimpatizáns és támogató csoportoknak hála, mindig megvan a megfelelő számú személy a támadások lebonyolítására. Akik, mint minden virtuális közösség, vagy fórum tagjai, névtelenül, egymást sem ismerve szerveződnek és készülnek akcióikra.

A most, a világban történő internet cenzúrázási kísérletek miatt, valószínűleg  sűrűbben lépnek majd fel a virtuális világ, virtuális porondjára.

8 megjegyzés:

  1. igen, nemsoká mi is nyilvánosságra kerülünk:)
    http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/tamadas-a-facebook-ellen/

    VálaszTörlés
  2. Hmmm.....na erre kíváncsi leszek, mindenesetre a linket, amit küldtél, valószínűleg már megtámadták, nem nyitja meg :D. Másrészt a facebook egy információ csatorna is, ami szükséges is lehet, akár...a későbbiekben.

    VálaszTörlés
  3. Nekem megnyitja.. :)
    áh amgy a cikk arról szól kb hogy vagy igen vagy nem de az biztos, mert igaziból ők éppen a net szabadságáért vannak.
    Tehát ez lesz a meglepetéés:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem kellemes meglepetés lesz, és azt is, hogy nem húzzák sokáig a tömegek. Információ-technológiai forradalom várható sztem, a leggyorsabb fajtából.

      Törlés
    2. Szerintem meg az van:)) A kommentes cuccal kapcsolatban meg: ügyi voltál:)

      Törlés
    3. Jó, épp az van:D..Ám nem volt túl nehéz a kommentes cucc se, de azért köszönöm a dicséretet:)

      Törlés
  4. bocs az offért de az utolsó kommenteket kitehetnéd valahova mert így nem látod te se meg más se a friss reakciókat, pl amikor valaki 1-2éves írásokhoz szól hozzá, pl én:D

    VálaszTörlés
  5. Igazad van...pl. ezt is most vettem észre :D...intézkedek ez ügyben:D Köszönöm az észrevételt:)

    VálaszTörlés