2013. január 31., csütörtök

A média súg - Milyen lesz a jövőnk technológiailag?


A média által kiszivárogtatott, jövőt illető trendekről igyekszem egy nem teljes körű összefoglalót nyújtani. Ugyebár bizonyos termék, amolyan igényfelmérés miatt sokszor, azaz szinte mindig ránk köszönnek a filmekből, elsősorban persze a sci-fikből.

Ennek több oka van, egyrészt be akarják vezetni ezeket. Vannak dolgok, amiket mindenképpen, mert ezek elengedhetetlenek a társadalmi, szociológiai struktúra könnyebb kezelhetősége miatt. Gondolok most például Orwell, 1984 című alkotására, ahol a Nagy Testvér figyel, s követni kell a fő irányvonalat a benne élő embernek, különben a rendszer kizárja önmagából, rosszabb esetben elpusztítja azt illetőt, aki nem azonosul. Ez jelen világunkban sincs másképp, csak itt a szürkeséget felváltotta a minden érzéket lekötni kívánó színkavalkád, és propaganda, mely süvít felénk minden olyan felületről, mely képernyővel, kijelzővel rendelkezik. Ahol az „egyéni kedvelések” egy masszát alkotnak, bezárva ezzel az embereket a trendek világába, az aktuális divat hullámzó örvényébe, hogy a Hullám Gerjesztők minél inkább uralják a tömegeket.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEia7drVWjtYH-T0AO-qZ08FZ8_JFm4dCQOOZd9sfSezdo9FIelnOG3AgYIS1bTEOSFnkDoHMmCLJuwdBIFqNINrXuc5xOQobQUSArucSGPBL0HWvbyLgAJE9J8_aJ2bNOtbYRD6WU2__bU/s1600/Prometheus+Art.jpg

A piac ma az információrobbanás határát súrolja. Az okostelefonok, tabletek világa azonnali hozzáférhetőséget nyújt a Mátrixba, ami talán most még nem a filmhez hasonlít, de az alapok már le vannak fektetve. Persze a Kiválasztott árnya még várat magára, nincs igény s nincs mód a rabság felszámolására, mert a jelenlévő földi politikai diktatúra emberiség elleni közönye elől remek búvóhelyet jelent a polgárság számára a virtuális világ.

A szerverfarmoknak és a fejlett optikai hálózatoknak hála megjelent a Felhő is, ami már az új világot sejteti. Már különösebb gépigény se szükséges ennek az eléréséhez, hiszen minden számítás ebben a dologban zajlik le. Elég egy net képes mobileszköz és kitárul a világ. A határvonal is kezd elmosódni, hiszen egyszerre látja az ember az „igazi világ” és a kiterjesztett valóság állapotát. Ezért fektetődik most nagy hangsúly az okos szemüvegre, mely rögtön információval fogja bombázni a lélek tükrét, illetve az átlátszó mobiltelefonra, mely által a használó még rutinosabban fog tájékozódni egyszerre a két világban. Az átlátszóság ezáltal teremti meg az átláthatóságot. Elviekben. De hát ebben élünk, talán ezzel nem is mondtam újdonságot. A filmekből is visszaköszönnek ezek a dolgok, a miniatürizálás, a készülékekből előtörő holografikus szimbólumok, amik folyamatosan dolgoznak a háttérben.

Ám nézzünk néhány példát. A robotika fejlődik. Az exoskeleton, azaz robotruha, amit a hadsereg is fejleszt, és ami már megjelent Japánban is, mint idősek hétköznapjait segítő eszköz már rég dominál a science fictionben. Olyan művégtagokat gyártanak és mű szerveket növesztenek jelenleg is, ami elmossa lassan a határokat ember és gép között. Ezért nem véletlen az se, hogy a gondolatvezérlésre alkalmas, és érzelmeket szimuláló programokat alkotnak a nagy tech vállalatok. Ez persze a rászorulóknak nagy előny, de hatalmas változásokat okozhat, ha ez bárki által elérhetővé válik. Mindig is igény volt a test formázásra, gondolok ezalatt, a koponyatorzításokra, a heg és tinta alapú tetoválásokra, vagy a barokkot jellemző fűzőkre, mely a nőket mesterséges sonkává alakította. A botox, az ajakfeltöltés, és a szilikon mellek tömeges megjelenése is ezt mutatja.

A kutyáknak, öregeknek és gyerekeknek beadott bőr alatti mikrochipekről inkább nem ejtek szót. Az új bankkártyákról, az új fizetési rendszerről se, amihez már nem is kell különösebben semmi extra, csak egy mozdulat és megtörténik a tranzakció.

A televíziók kijelzői egyre precízebb felbontással rendelkeznek, emellett persze a 3D is előretört. A hologram még persze nem olyan, mint a Csillagok Háborújában, de ezt is megvalósították már akár színpadon, akár valamilyen műsorközvetítés során.

Jöjjön néhány jövőre utaló technológiai felsorolás a 2011-s, 2012-s filmtermésekből:

Lopott idő (2011) : karba épített számláló, ami az aktuális vagyont mutatja és ennek kiürülése azonnali halált okoz, nem mellesleg az a vicc, hogy ez most is így van, akinek nincs pénze egyszerűen éhen hal. Ebben a filmben is egy mozdulat elég volt a tranzakcióra.

Limitless (2011): a fő elem egy tudattágító drog, mely megnöveli az agy erejét, azaz szuper intelligens lesz tőle az ember és minden átláthatóvá válik.

Prometheus (2012): ez különlegesen érdekes, mert megfogalmazódik az ősi fajok iránti felkutatásra való igény, akik minket teremtettek saját magukból. Emellett a filmből megtudhatjuk, hogy 2090-re lesz intelligens android ember, holografikus kivetítő, fejlettebb robotsebész kabin (ami már most is készül), illetve olyan űrhajó, mely képes más csillagrendszerbe eljutni, hála energiaforrásainak is hibernáló kapszuláinak. A benne fellelhető űrruha mellesleg eléggé hasonlít a Nasa által készített, lassan bevezetésre kerülő testvéréhez. Az ősfaj bioorganikus fegyvereiről, űrhajóiról inkább nem teszek említést.
http://www.iainclaridge.co.uk/blog/wp-content/uploads/2012/05/prometheus.jpg

Tron (2011): A virtuális világba való belépés, és ezen világokban létrejövő élet lehetőségét vázolja.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJRnDojC62adOr7Ym0f2p0vTixAOZ_s14LskvN4Q4w-W5tOOR6PYc-QEBOLKPBjQ_umXj8iMc5MXj2YgxleyvXpAyAh9s8xs5Vm4Q1EzbjHsXKPYETXz1l5OKThPEj_9TDFKgRIZBkdjv2/s1600/tron_girls.jpg


De nem akarom tovább folytatni a nyers felsorolást. Az időutazástól kezdve, az ok-okozati törvényekig bezárolóan, a szuper hatalommal rendelkező emberekig mindenről tesz említést az elmúlt két év mozija.

Ez volt hát a mai agymenetem, szép napot kívánok, és még szebb jövőt, ahol esetleg megtalálja a számításait a kedves olvasó.

Folytatása következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése