2013. április 12., péntek

Milyen lesz a jövőnk technológiailag? - A robotok napjainkban


Korábban írtam már egy cikket, cikkeket erről a témáról. Ízelítőül itt az előzmény:

„A robotika fejlődik. Az exoskeleton, azaz robotruha, amit a hadsereg is fejleszt, és ami már megjelent Japánban is, mint idősek hétköznapjait segítő eszköz már rég dominál a science fictionben. Olyan művégtagokat gyártanak és mű szerveket növesztenek jelenleg is, ami elmossa lassan a határokat ember és gép között. Ezért nem véletlen az se, hogy a gondolatvezérlésre alkalmas, és érzelmeket szimuláló programokat alkotnak a nagy tech vállalatok. Ez persze a rászorulóknak nagy előny, de hatalmas változásokat okozhat, ha ez bárki által elérhetővé válik. „

Nos, összeválogattam manapság pár hírmorzsát, főleg képeket, ami bemutatja mik is azok a termékek, amik már használatban vannak napjainkban. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen egyrészt nem vagyok naprakész semmilyen titkos projektben, másrészt hatalmas az internet és szinte minden órában lehet értesülni valamilyen nagyon új fejlesztésről, avagy valamilyen dolog bevezetéséről, avagy tervezett megjelenéséről.

Ugyebár az élet minden területén kezdenek megjelenni a robotok. A robotgépek a legegyszerűbb példa, de most már a viszonylag önálló „döntési” avagy nagyobb volumenű feladatok kivitelezésére alkalmas emberi képességeket kiegészítő, és azt felerősítő technológiákra gondolok inkább.

Nem vagyok nagy műszaki techguru, sőt arra se veszem a fáradtságot, hogy pontos és nyers műszaki adatokkal traktáljak bárkit is, de elképesztő irányba halad a jövő. Ahogy előző cikkeimben is írtam, a filmek lényegében beadagolják, illetve felmérik az igényeket, várható hatásokat. Számtalan hír kering öngyógyító műanyagról, mesterséges szövetekről, ami már elvben, de kezdi teljesen elmosni a határt ember és gép között, elősegítve a fúziót, vagy egyik-másik előretörését.


A "mindenki mindent lát és mindent hall" elvű világra azért is szükség van, hogy ezt a hatalmas embertömeget, ami jelenleg van könnyebben lehessen irányítani. Minimális személyzet kell csupán a gépek irányításához és karbantartásához, melyek majd a rendet tartják fenn, sőt a várhatóan kifejlődő mesterséges intelligencia is segíteni fog ebben. Mert az emberi hadseregek és rendfenntartók is könnyen a vezető elit ellen fordulhatnak, ha rosszabbodik a közvélemény. Nem a gépek fognak az ember ellen fordulni, hanem az irányítók. Az emberiség kezd nyugtalanná válni, ez látszik a bűnözési hullámból is. A kiéheztetés nem vált be, totális születésszabályozás se oldja meg a problémát ideje korán.
Minderre tehát azért is szükség van, mert még nem kezdődött el igazán a világűr meghódítása sem. Még mindig nem hagyják el tízezrek és százezrek a Földet, hogy élhetőbb bolygókon új közösséget alakítsanak ki, tehermentesítve ezáltal Anyabolygónkat. Már ha ez a hely a mi igazi származási helyünk, ebben sem vagyok olyan biztos.

Az ember intelligens és akár így, akár úgy de a legjobbjaink a túlélésért és a fennmaradásért tesznek olyan dolgokat, ami morálisan megkérdőjelezhető, de anyagi szinten nem igazán. Ez van. Farkastörvények uralkodnak, még ha ezt felcímkézik szocializmussal, liberalizmussal és bármilyen más izmussal is.

Na, de jöjjenek akkor képekben a mai kor robotjai, a teljesség igénye nélkül. Tehát:

Drónok azaz repülő robotgépek

http://chipeaceaction.org/wp-content/uploads/2013/01/drone-111.jpg

http://cache.gizmodo.com/assets/images/4/2009/12/091217-drone-03.jpg
Exoskeletonok, azaz az ember képességeit növelő robot ruházatok

http://cdn.theatlanticwire.com/img/upload/2011/08/exo2_clark_gregg_gazes/large.jpg

http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/t5U1yDBf4r2SzNrhJbUlJQ--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD00NDY7cT04NTt3PTYzMA--/http://media.zenfs.com/en_us/News/gettyimages.com/launch-bionic-exoskeleton-ekso-20111021-052847-579.jpg
http://www.fresher.ru/manager_content/images/ekzoskelet-hal-poluchil-vsemirnyj-sertifikat-bezopasnosti/big/5.jpg
http://www.yeniansiklopedi.com/wp-content/uploads/2013/03/Exoskeleton-Robot-Japan-robot-iskelet-5.jpeg

Protézisek, azaz okos művégtagok

http://www.livescience.com/images/i/000/034/587/original/mind-controlled-proesthetic-6.jpg?1355766392

http://www.technobuffalo.com/wp-content/uploads/2012/11/robotic-bionic-prosthetic-arm.jpg

Lábas robotok, jószág robotok, humanoidok

http://rt.com/files/news/1e/a4/b0/00/robot.si.jpg
http://futurepredictions.com/wp-content/uploads/2012/10/GFERobot.jpg

http://www.bostondynamics.com/img/BigDog_Beach.png

http://www.army-technology.com/uploads/newsarticle/683333/images/140204/large/3-petman-robot.jpg

Nos, rengeteg szinte élethű modellről be se számoltam, például az úgynevezett androidokról sem. Ezen "lények" majd egy másik cikkben lesznek kielemezve.

Láthatjuk tehát a jövő elkezdődött. Ha békés felhasználást tekintjük ezen dolgoknak, én csak szorgalmazni és bátorítani tudom ezt a fajta irányvonalat. Nagy segítséget nyújthatnak időseknek és mozgáskorlátozottaknak, sérülteknek egyaránt. 

A fent látható termékek amúgy megtekinthetők működés közben is a Youtubenak hála.

Szép napot.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése